Orfeus RESA
9 augusti och 11 augusti i Drottningholms slottskyrka
Följ med på en tidsresa från sen medeltid till renässans med musik som kretsar kring Orfeus
Zachary Wilder, tenor
Francesco Corti, clavisymbalum
Anna Danilevskaia, vihuela de arco
Andrés Locatelli, blockflöjter
*
Den amerikanske tenoren Zachary Wilder hörde vi första gången på Drottningholms Slottsteater 2023 som Lysander i The Fairy Queen och 2024 återkom han som Le chevalier danois och Un amant fortuné i Armide.
”…varje scen präglas av klarhet, precision i diktionen, charmiga höga toner och varma låga toner, det sprakar överallt.” Guillaume Delcourt, Wanderer, om Zachary Wilder i Armide
Zachary har medverkat i den omfattande Monteverdi 450-turnén under ledning av Sir John Eliot Gardiner, Händels Radamisto med Il Pomo d'Oro under ledning av Francesco Corti och rollen som Erinda i nyuppsättningen av Sartorios L'Orfeo på Opéra de Montpellier, regisserad av Philippe Jaroussky och iscensatt av Benjamin Lazar. Bland höjdpunkterna kan nämnas rollen som Telemaco i Monteverdis Il Ritorno d'Ulisse in Patria, i samarbete med tenoren och dirigenten Emiliano Gonzalez Toro med turné genom europeiska städer, och Matteuspassionen med Freiburger Barockorchester (Montpellier, Paris, Barcelona, Budapest, Zürich, Seoul etc.) under ledning av Francesco Corti. Han har även tolkat Basilio i Mozarts Le Nozze di Figaro tillsammans med Raphaël Pichon samt Agenore i Mozarts Il Re Pastore på Mozarteum i Salzburg, dirigerad av Christina Pluhar.
”Zachary Wilder, en ovanligt intressant tenor som jag gärna hade hört mycket mera av.” Erik Graune, OPERA
Drottningholms Slottsteaters musikchef Francesco Corti är cembalist, organist, spelar hammarklaver och dirigerar med en repertoar fokuserad på barockmusik och den klassiska perioden. Han leder regelbundet orkestrar som Les Musiciens du Louvre och Pomo d’Oro och har gjort många cd-inspelningar som dirigent, solist och kammarmusiker. Sedan 2016 undervisar han i cembalo och basso continuo vid Schola Cantorum Basiliensis i Basel, Schweiz, ett av världens ledande musikinstitut för tidig musik. Francesco spelar i Orfeus resa clavisymbalum, ett tidigt klaviaturinstrument och föregångare till cembalo.
Anna Danilevskaia började sin musikaliska utbildning vid sex års ålder och upptäckte så småningom fiolen och viola da gamba. Hon studerade för Pedro Memelsdorff i Barcelona och senare vid Schola Cantorum Basiliensis, med fokus på medeltida fiol. 2014 grundade hon Sollazzo Ensemble som spelar musik från medeltiden och den tidiga renässansen. Som ensembleledare utforskar hon olika sätt att närma sig den repertoar hon valt och har utvecklat ett eget musikaliskt språk. I Orfeus resa spelar Anna vihuela de arco, sexsträngat instrument som anses vara en föregångare till viola da gamban.
Andrés Locatelli är musiker och musikforskare. Som blockflöjtist samarbetar han med orkestrar och ensembler för tidig musik i Europa. Hans intresse inom musikvetenskapen sträcker sig från senmedeltiden till barocken, och han lägger stor vikt vid dialogen mellan olika discipliner. Andrés Locatelli spelar blockflöjt i Drottningholmsteaterns orkester.
Lördag 9 augusti kl 16.00
Måndag 11 augusti kl 19.00
I Drottningholms slottskyrka
BILJETTPRISER
Ordinarie: 295 kr
Under 26 år: 145 kr
Drottningholms slottskyrka är belägen i Drottningholms slotts norra del och har en kopparbeklädd takkupol med fönster. Arkitekt Nicodemus Tessin d.y. slutförde byggnationen i början av 1700-talet efter faderns (Tessin d.ä) ritningar. Inredningsarbetet utfördes under ledning av Carl Hårleman. Kyrkan invigdes 1730. En ombyggnad genomfördes 1740 och i maj 1746 återinvigdes kyrkan. Då hade prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen redan fått Drottningholms slott som bröllopsgåva då hon gifte sig med den svenske tronföljaren Adolf Fredrik.