FÖR SKOLOR

FotoEliasGammelgård.jpg
syskonen_i_mantua_mindre.jpg
Drottninghoms Slottsteater foto Elias Gammelgård.jpg

BOKA VISNING FÖR en SKOLKLASS

En visning av teatern tar bl a upp byggnadens historia, arkitektur och magi, kungligheternas roll, dramat förr och nu och hur det kommer sig att vi har en sådan unik teater bevarad just i Sverige.
Hovet på 1700-talet var mångkulturellt. Gustav III lockade konstnärer, arkitekter, skådespelare och kompositörer till Sverige. Hur levde skådespelare, sångare och dansare på 1700-talet? Hur var man klädd och hur lång tid tar det att tillverka en 1700-
talsklänning? Hur fungerar teatertekniken i trä och med rep? Hur var belysningen förr? Varför är vårt kulturarv så viktigt?
Våra guider är kunniga på flera områden. Alla är högskoleutbildade inom teater, konst, historia, musik och litteratur. Vi kan skräddarsy era visningar. Vi kan även erbjuda visningar på engelska, franska eller tyska om eleverna vill ha en språkövning.
Vill klassen klä ut sig går det att boka I Gustavs fotspår (se nedan) eller annan passande temavisning, beroende på ålder. Läs mer under Barn och unga eller Temavisningar.

Vi tar emot skolklasser hela året. En skolvisning kostar 800 kr på vardagar när teatern är öppen för säsongen, 950 kr på helger. Utanför säsong är priset 1 500 kr/1 900 kr.

Mer information och bokning på tel 08-759 04 06 eller guide@dtm.se

I Gustavs fotspår

Välkommen på en guidad tur av den magiska teatern där du får lära känna Gustav III som barn, skapa åska och vind på teatervis och klä ut dig i 1700-talskostym (om du vill). Du kommer också att träffa på en drake och en liten teaterapa.

Visningen tar ca 1 timme är lämplig för barn från 5 år.

Fördjupning för gymnasiet

I samband med föreställningen Syskonen i Mantua bjuder vi in gymnasieskolor till ett samtal om utanförskap, mänskliga rättigheter och integration.

Syskonen i Mantua är en nyskriven opera som bygger på en skatt av sällan spelad barockmusik. Det är den sanna berättelsen om ett ungt judiskt syskonpar som levde i Mantua för fyrahundra år sedan och utmanade föreställningen om att ingå i flera olika gemenskaper. Salamone Rossi var en nyskapande tonsättare som skrev den tidens moderna musik och Europa Rossi var en av världens första professionella operasångerskor. Tack vare sitt konstnärskap fick de möjlighet att röra sig fritt mellan det judiska ghettot och furstehovet.
Men vem är man om man lever och verkar i två kulturer? Vilken gemenskap tillhör man?

Skolprogrammet för gymnasiet innehåller:
• Biljetter till en föreställning av Syskonen i Mantua 11, 13, 17 eller 20 september kl 19.30. Biljettpris gymnasieskolor 100 kr per elev.
I samband med föreställningen finns resurser som kan utnyttjas var för sig eller kombineras:
• Ett fördjupande skriftligt material
• Besök på skolan innan föreställning av personal från teatern
• Samtal med delar av ensemblen efter föreställningen

För mer information kontakta Elin West

Med stöd av Gertrude och Ivar Philipsons Stiftelse

 

KuLTUR - en app

Vi vill tipsa om en rolig app, där teatern såklart är med! Appen är gratis och består av historiskt material i form av olika filmer, texter, bilder och quizar från olika kulturarvsplatser runt om i Sverige.

KulTur-appen kan användas i skolan, hemma, på resan eller på plats på någon av kulturarvsplatserna. På så sätt kan unga på ett underhållande och roligt sätt ta del av våra kulturskatter samtidigt som appen kan fungera som ett stöd åt lärare i historieundervisningen. Utvecklingen av appen har gjorts tillsammans med lärare, elever och kunniga personer inom kommunikation och spelutveckling.