SKolprogram

Världsarvet Drottningholm
- upplysningen genom drottning Lovisa Ulrika

Världsarvet Drottningholm är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. Här finns miljöerna och historierna – från stormaktstid till frihetstid. Sedan 1991 finns Drottningholms slottsområde upptaget på UNESCO:s Världsarvslista, som en plats omistlig för mänskligheten. Världsarvet Drottningholm är en unik plats för att lära sig mer om den svenska upplysningstidens skeenden och ideal. Här vistades Sveriges mest framstående vetenskapsmän under mitten av 1700-talet, här samlades tidens kulturella elit för att uppleva landets främsta scenframträdanden och här tog handeln och intresset för det ostindiska fysisk form.

Motivering till utnämningen av Sveriges första världsarv:

"Drottningholms slottsområde – med slott, teater, Kina slott och slottsparken – är det bäst bevarade exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid, uppförd med Versailles som förebild och inspirationskälla."

I skolprogrammet Världsarvet Drottningholm - Upplysningen genom drottning Lovisa Ulrika för åk 7-9 finns visningar på Drottningholms Slottsteater och Drottningholms slott. I en finns övningar att göra i klassrummet med teman som historiebruk, fascination för det okända och det franska idealet. En dramatiserad promenad med drottning Lovisa Ulrika finns som audioguide i den kostnadsfria appen Kungliga promenader.
Skolprogrammet är ett samarbete mellan Drottningholms Slottsteater och De Kungliga Slotten.

Klicka på bilden för att ladda ner lärarhandledningen!

Skolvisning på Drottningholms Slottsteater
UPPLYSNINGENS TEATER
En temavisning om Lovisa Ulrika och 1700-talets idé- och kulturvärld

Vad kan Lovisa Ulrikas teater berätta om upplysningstiden och 1700-talets idévärld? Vad hade svensk kultur med de franska filosoferna att göra? Hur gestaltade man begrepp som förnuft och känsla på en hovteater? Och vilken roll spelade egentligen en drottning i svenskt teaterliv? Följ med på visningen Upplysningens teater och upptäck hur 1700-talets idé- och kulturvärld levandegjordes på Drottningholms Slottsteater. Visningen fokuserar på historiebruk, identitet och framväxten av upplysningskultur under 1700-talet. Visningen riktar sig till högstadiet och är anpassad till läroplanen (Lgr22).

45 minuter. Max 30 deltagare/grupp
900 kr vardagar maj-september, 1 500 kr övrig tid
formedling@dtm.se eller 08-556 931 19

Skolvisning på Drottningholms slott
LOVISA ULRIKA – UPPLYSNINGENS DROTTNING
En temavisning om Lovisa Ulrika och 1700-talets idé- och kulturvärld

Hur kom Lovisa Ulrika att förverkliga sina visioner och idéer om ett upplyst Sverige? Vad gjorde att Drottningholms slott blev centrum för vetenskapliga upptäckter, kunskap och nöje under 1700-talet? Vilka ämnen spekulerade upplysningstidens snillen om i Lovisa Ulrikas bibliotek? Och vad säger bevarade brev, böcker, kataloger och samlingar om upplysningens Drottningholm? I visningen Lovisa Ulrika – upplysningens drottning, på Drottningholms slott, får du möjlighet att möta en av våra mest kända drottningar och hennes fascinerande värld där upplysningstidens idéer, tankar och visioner blomstrade. Visningen fokuserar på historiebruk, identitet och framväxten av upplysningskultur under 1700-talet. Visningen riktar sig till högstadiet och är anpassad till läroplanen (Lgr22)

45 minuter. Max 30 deltagare/grupp
900 kr vardagar maj-september
Boka via De Kungliga Slotten>>>

Promenera i upplysningens anda! I den dramatiserade audioguiden får ni följa drottning Lovisa Ulrika på en promenad genom världsarvet Drottningholm och möta vetenskapsmannen Carl von Linné. Audioguiden lanseras i april och kommer då att finnas i appen Kungliga promenader kostnadsfritt på App Store>>> och Google Play>>>. Parken är öppen året om, dygnet runt.

Sveriges första Världsarv

Sedan 1991 finns Drottningholms slottsområde upptaget på FN-organet Unesco:s Världsarvslista, som en plats omistlig för mänskligheten.

Motiveringen till utnämningen:
"Drottningholms slottsområde – med slott, teater, Kina slott och slottsparken – är det bäst bevarade exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid, uppförd med Versailles som förebild och inspirationskälla."

Skolvisning från åk 4

ILLUSIONSTEATERN
Slottsteaterns performativa scen och lekar

Historien om Drottningholms Slottsteater är en berättelse om illusioner och fantasifulla uppfinningar. Teatern på Drottningholm är som en trollerilåda där vad som helst kan hända. Här kommer gudar ner på moln från skyn, vinden viner, åskan dånar och underjorden öppnar sig. Lämplig från årskurs 4.

45 minuter. Max 30 deltagare/grupp
900 kr vardagar maj-september, 1 500 kr övrig tid
formedling@dtm.se eller 08-556 931 19



À la Baroque

Årets föreställning för barn 6–9 år spelas i Déjeunersalongen i september.
För den unga publiken presenteras en spännande berättelse i nyskapande kostymer kopplade till teaterns historia.
Föreställningen inleds med ett besök i teatersalongen.

Vi skickar gärna information när produktionen tagit mer form! Hör av dig till formedling@dtm.se

 
Vi vill att alla barn och unga ska få möjlighet att växa och uppleva nya världar genom att utforska och uppleva kultur!
— Anna Karinsdotter, teaterchef
Drottninghoms Slottsteater foto Elias Gammelgård.jpg

Det går att boka visningar året om men eftersom vi är en sommarteater rekommenderar vi ett skolbesök maj-september.
Hitta hit: T-bana till Brommaplan, sedan byte till buss 176 eller 177.