Skräddade berättelser

100 år av teaterkostymer på Drottningholm

UTSTÄLLNING 6 juni-30 september 2022




En operakostym kan betyda olika saker i olika sammanhang och ha burits av flera olika sångare över tid. Många personliga sångarminnen är kopplade till just den kostymen. I sommar visar teatern en utställning med utvalda kostymer från de senaste 100 åren. Utställningscurator är Anna Kjellsdotter, skräddare, tillskärare och forskare i historisk kostym och textil.

Utställningen byggs upp i flera av teaterns publika rum och belyser hur teaterns scenkostymer under de senaste hundra åren, från återinvigningen av teatern 1922 till i dag, har påverkats av den historiska kontext de skapats i.

Ett trettiotal scenkostymer presenteras utifrån de dubbla historiska bottnarna de representerar – 1700-talet som skildras på scenen och den tid som de tillverkats. Även kostymdesignern, uppsättningen och sångaren som burit plagget kommer att presenteras. På det sättet blir utställningen en vandring genom teaterns verksamhet. Vi visar utvalda kostymer från teaterns eget kostymförråd och inlånade kostymer från Kungliga Operan. En skatt som allmänheten vanligtvis inte får ta del av.

I kläder sitter minnen som är personliga men som också påminner oss om händelser i livet. Varje kostym har sin egen berättelse från en eller flera tider. En operakostym har historiskt sett oftast varit med i flera olika föreställningar eftersom man gärna återanvände kostymer från förrådet. Det var teaterns kapital och resurs. Kostymen kan då betyda olika saker i olika sammanhang och även ha burits av många olika sångare över tid. Var och en kommer ha sina personliga minnen kopplade till just den specifika kostymen.

Anna Kjellsdotter, utställningscurator