dövheten

Drottningholms Slottsteater och Dramaten

DST2019_02.jpg
Foto: Klara G

Foto: Klara G

Foto: Klara G

Foto: Klara G

Foto: Urban Wedin

Foto: Urban Wedin

Pjäs i fem akter av Niklas Rådström

Det är kvällen den 23 maj 1824. Nionde symfonin har just framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl, som Beethoven velat göra till sin son, redo att ta emot det kränkta geniet.

Dövheten är en både gripande och rolig pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda.

Regi • Peter Langdal
Ljus • Torben Lendorph
Scenografi och kostym • Magdalena Åberg
Mask och peruk • Sofia Ranow

Beethoven, en åldrad tonsättare • Johan Rabaeus
Karl, hans brorson • Andreas T Olsson
Barbara Holzmann, Beethovens hushållerska • Grynet Molvig
Holz, violinist, kamrer, Beethovens assistent • Per Svensson

Stråkkvartett ur Drottningholmsteaterns orkester
Primarie • Maria Lindal
Violin II • Anders Åkered
Viola • Joel Sundin
Cello • Magdalena Mårding

Niklas Rådström är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan.

På svenska, textas till engelska. Teatern har inte hörslinga.
Föreställningen är ca 2 timmar och 30 minuter inklusive en paus

En samproduktion med Dramaten

Johan Rabaeus och Andreas T Olsson medverkade i TV4 Nyhetsmorgon och berättade mer om Dövheten. Se inslaget här>>>

Gruppbokning

Boka minst 15 biljetter för en grupp via teaterns biljettkontor

SPELPLAN 2019

Tor 5 september kl 19.30   Urpremiär
Lör 7 september kl 16.00
Sön 8 september kl 16.00
Tis 10 september kl 19.30
Tor 12 september kl 19.30
Lör 14 september kl 16.00
Sön 15 september kl 16.00

BILJETTPRISER

Stol 1-12 550:-
Bänk 2–11          450:-
Bänk 0–1, 12-18     450:-
Bänk 19–25      370:-
Bänk 26–31      370:-
Under 26 år 150:-

Esprit! introduktion i Déjeunersalongen

I samband med föreställningarna ges en serie öppna introduktioner en timme före varje föreställning. I Déjeunersalongen. Servering och fri entré.

5 september kl 18.30 Om Dövheten Magnus Florin, chefsdramaturg på Dramaten samtalar med regissören Peter Langdal.
7 september kl 15.00 Talande tystnader Författaren Åke Holmquist, tidigare konserthuschef och ständig sekreterare i Musikaliska akademien, om Beethovens bevarade konversationshäften och anknytningen till Sverige.
8 september kl 15.00 Den radikale Beethoven Författaren Göran Greider om Beethoven och revolution genom konst och musik.
10 september kl 18.30 Om Niklas Rådström och Beethoven Skådespelaren Pierre Wilkner, Dramatens ensemble, läser texter av och om författaren till Dövheten.
12 september kl 18.30 Om Niklas Rådström och Beethoven Skådespelaren Pierre Wilkner, Dramatens ensemble, läser texter av och om författaren till Dövheten.
14 september kl 15.00 Den radikale Beethoven Författaren Göran Greider om Beethoven och revolution genom konst och musik.
15 september kl 15.00 Skådespelarna på Drottningholm 1753-1854 Fil dr i teatervetenskap och fd museichef vid Drottningholms teatermuseum Inga Lewenhaupt om gamla talteatertraditioner.

karamellan - café och restaurant

Drottningholms slottscafé, Karamellan, serverar mat och kaffe i vacker miljö. Det går att sitta inomhus, utomhus eller i det nybyggda orangeriet. De tar också emot grupper.
Föreställningskvällar håller Karamellan öppet till 19.30, köket stänger 19.00

Se menyn och boka bord >>>

Karamellan.gif

Déjeunersalongen Bar

Déjeunersalongen ligger på teaterns västra sida, med utsikt över den Engelska parken och kvällssol. Baren öppnar 1 1/2 timme innan föreställning. Vi serverar vin, champagne, alkoholfria drycker, kaffe/te, wraps, sötsaker och salta snacks före föreställningen och i pausen. De förbeställningsbara pauspaketen är tyvärr fullbokade.

Picknick

Förköp en picknick att avnjuta innan föreställningen. En väska är packad för två personer och innehåller bl a varmrökt lax, potatissallad, grönsaker, bröd, ost, något sött och mineralvatten. Vin och kaffe kan du köpa till i Déjeunersalongen Bar. Vi har filtar och sittkuddar att låna ut.


Boka plats på teaterbussen!

Direktbuss Nybroplan-Drottningholm-Nybroplan till föreställningarna av Dövheten. Bussen avgår kl 14.00 till matinéföreställningen som börjar kl 16.00 och kl 17.30 till föreställningen som börjar 19.30. Åter till Nybroplan ca 15 minuter efter föreställningens slut.
Boka samtidigt som du köper din teaterbiljett, en väg eller tur och retur!

Föreställningspaket med hotell

Med ett hotellpaket kombinerar du ditt Stockholms- och teaterbesök med övernattning på hotell. Vi samarbetar med Nöjesresor, som erbjuder förmånliga paket med teaterbiljetter till Dövheten och härliga hotellsängar på de bästa hotellen i Stockholm. Frukost ingår! Boka här>>>

en visning av teatern innan föreställningen

Innan kvällsföreställningarna startar en fördjupad visning av teaterbyggnaden. Visningen startar kl 16.30, är ca 45 minuter lång, på svenska eller på engelska, och kostar 110 kr. Boka samtidigt som du bokar din föreställningsbiljett.

IMG_08102.jpg