Musikaliskt tidsfördrif
en glittrande musiksalong
En salongskväll à la svenskt, tidigt 1800-tal. Anna Paradiso Laurin, hammarklaver, och Dan Laurin, flöjter, med gästerna Anna Maria Friman-Henriksen, sång, och Ann Wallström, barockviolin, bjuder in till ett mindre känt, men desto mer fascinerande, klingande kapitel i svensk historia: musicerandet i hemmet. Som i en typisk 1800-talssalong kommer musiken att anknyta till poesi, litteratur och, inte minst, mingel.
Musik av Olof Åhlström, Carolina Ridderstolpe, Carl Leopold Sjöberg, Nicolas Dalayrac, m fl.
Konserten är en del av ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet som genomförs på Kungliga Musikhögskolan, där även en ”Klingande konferens” om den svenska salongsmusiken äger rum 9 september (anmälan via www.kmh.se, fri entré). I samverkan med Kungl. Musikaliska Akademien.
I början av 1800-talet erbjöd de svenska musiksalongerna en blandning av intellektuellt umgänge och vad man skulle kunna kalla för ”performance”. Oerhört skickliga musiker, oftast kvinnor, skapade i sina hem en konstnärlig värld under intima förhållanden, en värld som få är bekanta med idag. Här kunde de spela en självständig roll och skapa en repertoar som var deras egen – vare sig det gällde sång, poesiuppläsning eller musik vid klaveret.
Den ”musikaliska sysselsättningen” som konserten erbjuder inkluderar också en annan viktig musikkälla. För några år sedan ”råkade” Dan Laurin och Anna Paradiso antikvariskt köpa 1794 års utgåva av Musikaliskt Tidsfördrif. Det är en nätt liten bok med bearbetningar och originalkompositioner av kompositörer som i de flesta fall var helt okända för dem. Blandningen av musikstilar och besättningar är påfallande; den enda gemensamma nämnaren är ett tangentinstrument, som ledsagar eller framträder solistiskt. Det är en unik publikation i sitt slag vad gäller såväl omfattning som repertoar. Med få undantag har denna musik, som är huvudsakligen tänkt för, och i vissa fall komponerad av, hemmamusicerande män och, ännu oftare, kvinnor, försvunnit från scenen. Konserten erbjuder några stycken ur denna fascinerande samling och återupprättar bitar av en betydande del av den svenska musikaliska repertoar som helt enkelt tystnat.
Musikaliskt Tidsfördrif utkom flera gånger årligen mellan åren 1789 och 1834 och är en enda persons verk: Olof Åhlströms (1756-1835). Åhlström är utan tvekan en av Sveriges minst kända, stora musikpersonligheter. Född samma år som Mozart var han en del av den utveckling som såg kompositionsmusiken spridas från hov och kyrka till en växande, kulturtörstande borgarklass. Åhlström fick även uppleva ett Sverige som gick från Frihetstidens estetiska ideal via den gustavianska tiden till den preromantiska med dess starka fokusering på det skapande geniet. Med sitt tydliga folkbildningsperspektiv, sitt konstnärskap och sin förmåga att publicera och distribuera musik är Åhlström en centralgestalt i moderniseringen och europeiseringen av svenskt musikliv.
Musikaliskt Tidsfördrif
Lördag 10 september 2022
Mingel med artisterna från kl 16.00 i Déjeunersalongen. Konserten börjar ca 16.30, vi flyttar då in i teatersalongen. Musiksalongen är slut ca 17.30.
BILJETTPRISER
Onumrerat
Alla platser 175 kr
Under 26 år 125 kr
karamellan - café och restaurant
Drottningholms slottscafé, Karamellan, serverar mat och kaffe i vacker miljö. Det går att sitta inomhus, utomhus eller i det nybyggda orangeriet. De tar också emot grupper.
Se menyn och boka bord >>>