TEMAVISNINGAR

Besök teatern med en av våra temavisningar! Våra kunniga guider visar dig genom teatern under guidad tur med fokus på ett tema med stark anknytning till teatern och de historier som har utspelats mellan väggarna. Kanske vill du veta mer om hur Ingmar Bergman inspirerades och lät teatern spela huvudrollen i hans filmatisering av Trollflöjten från 1975? Eller hur de vackra originaltapeterna i teatern skapades, eller hur Sveriges första balettmästare Louis Gallodier arbetade under sin tid här?

Våra guider är kunniga och engagerande, och de flesta visningar finns på både svenska och engelska. Nya datum för visningarna i februari 2017.

Alla temavisningar kan bokas på valfri tid för grupper (föreningar, skolor, företag, turister m fl). Kontakta oss för mer information: guide@dtm.se eller 08-759 04 06.

 

GALLODIER, vem va' det?

Louis Gallodier kom till Sverige 1758 med den franska teatertruppen Sällskapet Du Londel, som uppträdde på Drottningholmsteatern. Han fick stor betydelse för utvecklingen av den svenska baletten. Här berättar vår guide Klas Rickman, fd solist vid Kungliga Baletten, om Gallodier, 1700-talets dansstil och om hur traditionen förts vidare genom de s k Drottningholmsbaletterna.

 

ETT LEVANDE TEATERHUS

Hur levde och arbetade man på Drottningholmsteatern på 1700-talet? Här verkade och bodde teaterchefen, perukmakaren, skådespelarna, ljuspojkarna, dansarna och scenarbetarna. Följ med och hör deras historier.

 

BERGMAN OCH TROLLFLÖJTEN

Ingmar Bergmans världsberömda filmatisering av Trollflöjten utspelar sig på Drottningholmsteatern, men spelades in i en skalenlig modell. Teatervetaren Péter Balás tar oss med på en visning och berättar om det spännande filmprojektets koppling till Drottningholmsteatern. Filmen hade biopremiär 4 oktober 1975! Läs mer om filmen här>>> Visningen ges på engelska.

 

TAPETER

Ingenstans i Sverige finns så många bevarade tapeter från 1700-talet som på Drottningholms Slottsteater. Följ med på en visning med konstvetare Anke von der Heyde genom Armfelts våning, primadonnelogen och museilogerna där teaterns unika samling av 1700-talstapeter finns. Tapeterna har nyligen rengjorts och konserverats.

 

RENDEZVOUS

THE HISTORY OF LOVE AND PASSION

En annorlunda visning av teatern. Från rokokoserenader, förlovningar och kungliga bröllop... genom teatertruppernas kärlekstrianglar och primadonneskandaler... hela vägen till de hemliga berättelserna från salongens incognitologer. Vi pratar om ménage à trois, homosexualitet, sjömän och prostituerade på 1700-talet. Och det viktiga solfjädersspråket! Visningen ges på engelska men är lätt att följa. Vi går en hel del i trappor, i hela huset.

 

TEATERN, KUNGEN OCH BELLMAN

I den här musikaliska visningen får vi höra mer om C M Bellmans kändisskap som mycket framgångsrik underhållare och estradör på 1760-talet, hur hans liv tog en ny vändning i samband med Gustav III:s statskupp 1772 och hur han dras in i hovets virvlande nöjesvärld. Vår guide Pia Livebrant och trubaduren Thord Lindé bjuder på musikinslag och allsång.

Lyssna på Pia och Thord när de pratar om Bellman i ett avsnitt av vår podd Maskineriet!

 

Möten med minnen

Drottningholms Slottsteater har deltagit i Alzheimerfondens projekt Möten med minnen, där museer runt om i Sverige fått hjälp att skapa specialanpassade program med interaktiva visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Syftet med Möten med minnen var att ge stimulans genom samtal och diskussioner kring det man pratar om vid visningen. Teaterns guider genomför här en anpassad visning, som varit mycket uppskattad hos de som deltagit. Projektet i Alzheimerfondens regi är avslutat, men vi fortsätter! Läs en "recension" här>>>

Bokningsbara Möten med minnen-visningar
Teaterliv på 1700-talet Tillsammans ser och pratar vi om några av föremålen som finns bevarade, vi associerar och minns. Vi pratar om kostymer och kungar, musik och hovliv.
Teatern, kungen och Bellman Vi får höra mer om C M Bellmans kändisskap och hur han dras in i hovets virvlande nöjesvärld. Vår guide Pia Livebrant och trubaduren Knivsta-Sune bjuder på musik och allsång!

Mötesplatsen är utanför teatern där guiden väntar. Teaterboden intill teatern öppnar en halvtimme innan visningsstart om man hellre vill vänta inomhus. Visningen tar ca 1 timme. Det finns tid efter visningen att i lugn och ro avsluta besöket. En visning för en grupp om max 15 personer (inkl medföljande) kostar 1 000 kr för Teaterliv och 2 000 kr för Bellmanvisningen.

Under höst och vår är våra guider ute och berättar om teatern och livet på 1700-talet på äldreboenden i Stockholmsområdet. Det går också att boka Möte med Bellman, då ingår allsång!
Kontakt och bokning: 08-759 04 06 eller guide@dtm.se

Bakgrund
Den 28 januari 2013 invigde H.M. Drottningen Möten med minnen, ett projekt där museer runt om i Sverige fick hjälp att skapa specialanpassade program med interaktiva visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Ca 70 museer medverkade i Möten med minnen. Alzheimerfonden har huvudansvaret för Möten med minnen som genomförts i samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Projektet pågick fram till april 2015 och var möjligt tack vare finansiering från PostkodLotteriet. Drottningholms Slottsteater sökte och fick därefter ett stipendium för att fullfölja arbetet med specialvisningarna och vidareutveckla det som påbörjats. Läs mer om projektet här>>>

ÖPPETTIDER 2017

Teatern är öppen för visning
lördag-söndag i mars kl 12-15.30
dagligen i april kl 12-15.30
maj-augusti dagligen kl 11-16.30
september dagligen kl 11-15.30
fredag-söndag i oktober kl 12-15.30
lördag-söndag i november kl 12-15.30
lördag-söndag t o m 17 december 12-15.30

Visning på engelska och svenska, under högsäsong även på tyska och franska.

Vid matinéföreställningar startar sista visning kl 13.30
Midsommarafton stänger teatern kl 15.00.

INTRÄDe ordinarie visning

Vuxen 100 kr
Studerande-26 år 70 kr
Pensionär 80 kr
Barn t o m 17 år i vuxens sällskap fri entré

Stockholm Pass ger fri entré. Läs mer>>>

Köp gärna en Världsarvsbiljett för teatern, slottet och Kina slott. Höst och vår finns en Kombinationsbiljett för teatern och slottet.
Säljs i Teaterboden och i Drottningholms besökscentrum.
En kombinationsbiljett för båtresa, teatern, slottet och Kina slott säljs via Strömma>>>

Medlemmar i Drottningholmsteaterns Vänner har fri entré till ordinarie visningar.

BOKA VISNING FÖR GRUPP

Grupper måste boka en egen guide. Tel 08-759 04 06 eller guide@dtm.se
Vi tar emot grupper även under vinterhalvåret!