TEMAVISNINGAR

Besök teatern med en temavisning! Våra kunniga guider tar dig med genom teatern med fokus på ett tema med stark anknytning till teatern och de historier som har utspelats här. Kanske vill du veta mer om hur Ingmar Bergman inspirerades och lät teatern spela huvudrollen i hans filmatisering av Trollflöjten från 1975, hur de vackra originaltapeterna i teatern skapades eller hur Bellman och Gustav III umgicks? Eller höra om 1700-talets aktriser, en rokokodrottning och Drottningholmsparken som teater- och festsal.

Nya datum för temavisningarna publiceras i mars. Alla temavisningar kan bokas på valfri tid för grupper (föreningar, skolor, företag, turister m fl).
Kontakta oss för mer information: guide@dtm.se eller 08-759 04 06.

Lovisa Ulrika - rokokodrottningen

En visning om Lovisa Ulrikas liv på Drottningholm. Vår guide Carl Ivinger tar dig med genom Lovisa Ulrikas egen teater och berättar om hovlivet under Frihetstidens Sverige och hur vår preussiska drottning skulle komma att påverka det svenska kulturlivet. Allt du vill veta om konst, mode, hovkultur och arkitektur under vår rokokodrottnings tid, helt enkelt!

 

 

 

spectakel i boskén

Under 1700-talet förvandlades Drottningholmsparken sommartid till en enda stor teater- och festsal, där det bjöds på allsköns underhållning av de mest spektakulära slag, för hovet och allmänheten. Följ med till Teaterboskén, Lusträdgårdens lövteater, den romantiska trädgården vid Kina slott och Djurgårdsängen, några av de platser som förvandlades till inbjudande teaterscener för magi och förtrollning.
Visningen är utomhus, vi promenerar genom hela parken. Kläder efter väder! Samling på Teaterplan framför teatern.

 

 

BERGMAN OCH TROLLFLÖJTEN

Ingmar Bergmans världsberömda filmatisering av Trollflöjten utspelar sig på Drottningholmsteatern, men spelades in i en skalenlig modell. Teatervetaren Péter Balás tar oss med på en visning och berättar om det spännande filmprojektets koppling till Drottningholmsteatern. Filmen hade biopremiär 4 oktober 1975!  Läs mer om filmen här>>> 
Visningen ges på engelska.

 

 

TAPETER

Ingenstans i Sverige finns så många bevarade tapeter från 1700-talet som på Drottningholms Slottsteater.
Vår guide berättar tekniken, tapetmakarna och hur tapeterna nyligen rengjorts och konserverats.
Här ges en unik möjlighet att få se logerna bakom scenen och de tidigare bostadsvåningarna där tapeterna finns bevarade.

 

 

 

 

Aktris, till vilket pris?

En inblick i livets och arbetets villkor för 1700-talets skådespelerskor. Vilka var de och var kom de ifrån? Kunde de bli superstjärnor? Kunde de överleva på sin egen lön eller var de tvungna att hitta en manlig försörjare, i form av en make eller någon de enbart var sällskapsdam åt?

 

 

 

 

RENDEZVOUs - the history of love and passion

En annorlunda visning av teatern. Från rokokoserenader, förlovningar och kungliga bröllop till de hemliga berättelserna från salongens incognitologer. Vi pratar om ménage à trois, homosexualitet, sjömän och prostituerade på 1700-talet.
Visningen ges på engelska men är lätt att följa. Vi går en hel del i trappor, i hela huset.

 

 

 

TEATERN, KUNGEN OCH BELLMAN

I den här musikaliska visningen får vi höra mer om C M Bellmans kändisskap som mycket framgångsrik underhållare och estradör på 1760-talet, hur hans liv tog en ny vändning i samband med Gustav III:s statskupp 1772 och hur han dras in i hovets virvlande nöjesvärld. Vår guide Pia Livebrant och trubaduren Thord Lindé bjuder på musikinslag och allsång.

 

Lyssna på Pia och Thord när de pratar om Bellman i ett avsnitt av vår podd Maskineriet!

gustavIIIjul.jpg

 

Jul med Gustav III

En spännande visning om julfirandet på 1700-talet! Vi får veta vad man åt, hur man höll sig varm, hur många ljus som gick åt och hur de kungliga spelade teater under julhelgen. Följ med in i den julpyntade teatern, så får du också lära dig julklappens historia.

 

Missa inte! Traditionell julmarknad på Drottningholm 8-9 december.

Möten med minnen

Drottningholms Slottsteater har deltagit i Alzheimerfondens projekt Möten med minnen, där museer runt om i Sverige fått hjälp att skapa specialanpassade program med interaktiva visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Syftet med Möten med minnen var att ge stimulans genom samtal och diskussioner kring det man pratar om vid visningen. Teaterns guider genomför här en anpassad visning, som varit mycket uppskattad hos de som deltagit. Projektet i Alzheimerfondens regi är avslutat, men vi fortsätter! Läs en "recension" här>>>

Bokningsbara Möten med minnen-visningar
Teaterliv på 1700-talet Tillsammans ser och pratar vi om några av föremålen som finns bevarade, vi associerar och minns. Vi pratar om kostymer och kungar, musik och hovliv.
Mötesplatsen är utanför teatern där guiden väntar. Teaterboden intill teatern öppnar en halvtimme innan visningsstart om man hellre vill vänta inomhus. Visningen tar ca 1 timme. Det finns tid efter visningen att i lugn och ro avsluta besöket. En visning för en grupp om max 15 personer (inkl medföljande) kostar 1 000 kr.

Under höst och vår är våra guider ute och berättar om teatern och livet på 1700-talet på äldreboenden i Stockholmsområdet. Det går också att boka Möte med Bellman, ett musikprogram med guiden Pia Livebrant. Kontakt och bokning: 08-759 04 06 eller guide@dtm.se

Bakgrund
Den 28 januari 2013 invigde H.M. Drottningen Möten med minnen, ett projekt där museer runt om i Sverige fick hjälp att skapa specialanpassade program med interaktiva visningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Ca 70 museer medverkade i Möten med minnen. Alzheimerfonden har huvudansvaret för Möten med minnen som genomförts i samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Projektet pågick fram till april 2015 och var möjligt tack vare finansiering från PostkodLotteriet. Drottningholms Slottsteater sökte och fick därefter ett stipendium för att fullfölja arbetet med specialvisningarna och vidareutveckla det som påbörjats. Läs mer om projektet här>>>

ÖPPETTIDER 2018

Teatern är öppen för visning
Mars lördag-söndag kl 12-15.30
April dagligen kl 12-15.30

Maj-augusti dagligen kl 11-16.30

  • på svenska kl 11.30, 13.30, 15.30, 16.30
  • på engelska kl 11, 12, 13, 14, 15, 16, 16.30
  • på tyska kl 12.30, 14.30
  • på franska kl 13.30, 15.30

September dagligen kl 11-16.30

  • på svenska kl 11.30, 13.30, 15.30
  • på engelska kl 11, 12, 13, 14, 15

Oktober fredag-söndag kl 12-15.30
November lördag-söndag kl 12-15.30
December (t o m 16/12) lördag-söndag kl 12-15.30

Vid matinéföreställningar startar sista visning kl 13.30. Midsommarafton sista visning kl 14.30.

INTRÄDe ordinarie visning

Vuxen 100 kr
Studerande-26 år 70 kr
Pensionär 80 kr
Barn t o m 17 år i vuxens sällskap fri entré

Stockholm Pass ger fri entré. Läs mer>>>

Köp gärna en Världsarvsbiljett för teatern, slottet och Kina slott. Höst och vår finns en Kombinationsbiljett för teatern och slottet.
Säljs i Teaterboden och i Drottningholms besökscentrum.
En kombinationsbiljett för båtresa, teatern, slottet och Kina slott säljs via Strömma>>>

Medlemmar i Drottningholmsteaterns Vänner har fri entré till ordinarie visningar.

BOKA VISNING FÖR GRUPP

Grupper måste boka en egen guide. Tel 08-759 04 06 eller guide@dtm.se
Vi tar emot grupper även under vinterhalvåret!