syskonen i mantua

ny opera med gammal musik

Syskonen i Mantua skapas för Drottningholmsteatern och bygger på den sanna historien om tonsättaren Salamone Rossi och hans syster Europa som levde i den italienska staden Mantua runt sekelskiftet 1600. Rossi komponerade underskön musik och var tonsättare vid hovet, där också systern var hyllad sångerska. De var båda uppskattade konstnärer men också utsatta på grund av sin judiska börd. Syskonen i Mantua är en samtida opera med sina rötter i 1600-talets Europa, en politiskt laddad tid inte så olik vår egen.

Idé och koncept • Pia Forsgren och Maria Lindal
Libretto • Magnus Florin
Musik • Salamone Rossi, Francesca Caccini, Giulio Caccini, Guglielmo Minischalchi, Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Abraham de Caceres, Yaniv d'Or samt traditionell sefardisk musik
Nykomponerad musik • Djuro Zivkovic
Nykomponerad musik, bearbetning och arrangemang • Andreas Edlund
Regi • Pia Forsgren
Musikalisk ledare • Maria Lindal
Koreografi • Patrik Sörling
Scenografi • Mamma Andersson
Kostym • Behnaz Aram
Ljus • Jenny André
Mask och peruk • Sofia Ranow

medverkande

Salamone Rossi (countertenor) • Yaniv d’Or
Europa, hans syster (sopran) • Francesca Lombardi Mazzulli
Claudio Monteverdi, deras vän (tenor) • Karim Sulayman
Vincenzo Gonzaga, fursten (basbaryton) • Markus Schwartz
Francesco Gonzaga, hans son (tenor) • Carl Unander-Scharin

Drottningholmsteaterns solokvartett
Första sekreteraren (sopran) • Elin Skorup
Andra sekreteraren (alt) • Anna Zander Sand
Biskopen (tenor) • Thomas Köll
Moses, rabbinen (bas) • Håkan Ekenäs

Dansare • Shannon Taylor, Nassim Meki, Victor Hermundstad, Jonathan D Sikell
Drottningholmsteaterns orkester

8-22 september

Speltid ca 2 timmar 30 min inkl paus.

I samarbete med Familjen Robert Weils stiftelse
Med stöd av Drottningholmsteaterns Vänner ur Stiftelsen Henrik Nordmarks fond
Med stöd av The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Priset till Mikael T Zielinskis minne 2018 har tilldelats ”Syskonen i Mantua” på Drottningholmsteatern för kostymerna av Behnaz Aram.

- Arams genomtänkta formspråk där rabbintäckets mönster skymtar fram under taften och guldet väger tungt om Europas hals gjorde valet lätt. Med inspiration från gamla judiska dräkter med en touch av Ziggy Stardust tar Aram med berättelsen in i framtiden. Helt i Mikael T Zielinski anda, säger MTZ Prize-juryn.

Recensioner - klicka på citaten

Bo Löfvendahl, SvD: ”Överväldigande vackert när barock möter nutid ... Fenomenala sångare, en poetisk text och överväldigande skönhet ... Det är en ren fröjd att försöka följa med i detta vimmel.”

Loretto Villalobos, Expressen: ”… en fröjd för öga och öra ..."

Johanna Paulsson, DN: ”… ett tidstroget soundtrack mellan barock och renässans, folkligt och höviskt … inte bara tungt, utan också humoristiskt. … samt naturligtvis vackert.”

Claes Wahlin, Aftonbladet: ”Det hela är helt enkelt mycket vackert ... De koreografiska inslagen harmonierar fint mot resten och Mamma Anderssons scenografi använder teaterns dekor…”

Camilla Lundberg, Kulturnyheterna SVT: ”Musiken i Syskonen i Mantua kommer både från 1600-talet och idag. Det är lite som med Mamma Mia – man tar ett antal snygga låtar och skriver en historia kring dem.”

Per Feltzin, Kulturnytt: ”Musikaliskt och visuellt är det märkvärdigt levande och inspirerat.”

Gruppbokning

Ta med din förening, dina arbetskamrater, vänner eller släkt! Boka minst 15 biljetter via teaterns biljettkontor. I samarbete med Karamellan på Drottningholm erbjuder vi ett paket med tvårättersmiddag och operabiljett för grupper. Läs mer här >>>

Föreställningspaket med hotell

Med ett hotellpaket kombinerar du ditt Stockholms- och operabesök med övernattning på hotell. Vi samarbetar med Nöjesresor, som erbjuder förmånliga paket med operabiljetter till Syskonen i Mantua och härliga hotellsängar på de bästa hotellen i Stockholm. Frukost ingår! Boka här >>>

en visning av teatern innan föreställningen

Innan kvällsföreställningarna startar en fördjupad visning av teaterbyggnaden. Visningen startar kl 16.30 och är ca 45 minuter lång, på svenska eller på engelska. Boka samtidigt som du bokar din föreställningsbiljett.

Picknick

Förboka en picknick att avnjuta i Engelska parken innan föreställningen. En väska är packad för två personer och innehåller bl a varmrökt lax, potatissallad, grönsaker, bröd, ost, något sött och mineralvatten. Vin och kaffe kan du köpa till i Déjeunersalongen Bar. Vi har filtar och sittkuddar att låna ut.

Esprit! introduktion i Déjeunersalongen

Som introduktion till föreställningens tema ges en serie samtal med inbjudna gäster. En timme före varje föreställning, i Déjeunersalongen. Servering och fri entré.

8 september kl 18.30   Om Syskonen i Mantua Librettisten Magnus Florin, regissören Pia Forsgren, musikaliska ledaren Maria Lindal och kompositörerna Andreas Edlund och Djuro Zivkovic. Hur skapas 400 år gammal nyskriven opera? Möt upphovspersonerna bakom Syskonen i Mantua.
11 september kl 18.30   Ett gemensamt vi i en tid av mångfald Lars Trägårdh, historiker och författare till bl a boken ”Är svensken människa”, tillsammans med Henrik Berggren. Om nationell identitet och social sammanhållning nu och då. Om judefrågan under franska revolutionen och om utrymmet för pluralism och mångfald.
13 september kl 18.30   Programändring pga av sjukdom: Mantua och det tidiga 1600-talet Tuvalisa Rangström berättar om den historiska verkligheten bakom föreställningen.
15 september kl 15.00    Programändring pga av sjukdom: Mantua och det tidiga 1600-talet Tuvalisa Rangström berättar om den historiska verkligheten bakom föreställningen.
17 september kl 18.30   Om Syskonen i Mantua Möt Pia Forsgren, regissör och Maria Lindal, musikalisk ledare. De två står bakom originalidén till operan.
20 september kl 18.30   Traces of existence Christina Gamstorp, chef för Judiska museet. En resa genom det svensk-judiska kulturarvet. Från judedop till Borås textilindustri.
22 september kl 15.00   Om Syskonen i Mantua Möt Pia Forsgren, regissör och Maria Lindal, musikalisk ledare. De två står bakom originalidén till operan.

Pauspaket

Undvik köer i baren och förbeställ ett pauspaket! Boka samtidigt som du bokar dina biljetter. Vi erbjuder fyra olika pauspaket

  • ett glas vitt vin och en laxwrap

  • ett glas champagne och en macaron

  • ett glas alkoholfritt mousserande vin och en laxwrap

  • ett glas alkoholfritt mousserande vin och en macaron

I pausen finns din beställning uppdukad i Déjeunersalongen.

karamellan - café och restaurant

Drottningholms slottscafé, Karamellan, serverar mat och kaffe i vacker miljö. Det går att sitta inomhus, utomhus eller i det nybyggda orangeriet. De tar också emot grupper. Se menyn och boka bord >>>

till och från Drottningholm

Det vackraste sättet att komma till Drottningholm är med båt. Båten går från Stadshuskajen i Stockholm. Se passande tider här >>>

Ett smidigt sätt att ta sig tillbaka till centrala Stockholm efter operaföreställningen är att köpa en bussbiljett för 100 kr. Biljetten kan du köpa samtidigt som din operabiljett eller i samband med föreställningen. Bussen stannar vid T-Fridhemsplan och T-Centralen/Stockholm City.

spelplan 2018

28 juli kl 19.30           Pygmalion - Premiär
31 juli kl 19.30           Pygmalion
2 augusti kl 19.30     Pygmalion
4 augusti kl 16.00     Pygmalion
5 augusti kl 16.00     Pygmalion
7 augusti kl 19.30     Pygmalion
9 augusti kl 19.30     Pygmalion
11 augusti kl 16.00   Pygmalion

8 september kl 19.30   Syskonen i Mantua - Urpremiär
11 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
13 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
15 september kl 16.00 Syskonen i Mantua
17 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
20 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
22 september kl 16.00 Syskonen i Mantua

biljettpriser

Kat.    Rad           Pris     Under 26 år*
1          2–9          995:-        495:-
2          0–1          895:-        425:-
3         10–20      795:-        350:-
4         21–26      495:-        275:-
5         27–31      295:-        150:-

*Syskonen i Mantua

SALONGSPLAN.jpg