syskonen i mantua

ny opera med gammal musik

Syskonen i Mantua skapas för Drottningholmsteatern och bygger på den sanna historien om tonsättaren Salamone Rossi och hans syster Europa som levde i den italienska staden Mantua runt sekelskiftet 1600. Rossi komponerade underskön musik och var tonsättare vid hovet, där också systern var hyllad sångerska. De var båda uppskattade konstnärer men också utsatta på grund av sin judiska börd. Syskonen i Mantua är en samtida opera med sina rötter i 1600-talets Europa, en politiskt laddad tid inte så olik vår egen.

Idé och koncept • Pia Forsgren och Maria Lindal
Libretto • Magnus Florin
Musik • Salamone Rossi, Claudio Monteverdi, Francesca Caccini samt traditionell sefardisk musik
Nykomponerad musik • Djuro Zivkovic
Nykomponerad musik, bearbetning och arrangemang • Andreas Edlund
Regi • Pia Forsgren
Musikalisk ledare • Maria Lindal
Koreografi • Patrik Sörling
Scenografi • Mamma Andersson
Kostym • Behnaz Aram
Ljus • Jenny André
Mask och peruk • Sofia Ranow

medverkande

Salamone Rossi (countertenor) • Yaniv d’Or
Europa, hans syster (sopran) • Francesca Lombardi Mazzulli
Claudio Monteverdi, deras vän (tenor) • Karim Sulayman
Vincenzo Gonzaga, fursten (basbaryton) • Markus Schwartz
Francesco Gonzaga, hans son (tenor) • Carl Unander-Scharin

Drottningholmsteaterns solokvartett
Första sekreteraren (sopran) • Elin Skorup
Andra sekreteraren (alt) • Anna Zander Sand
Biskopen (tenor) • Thomas Köll
Moses, rabbinen (bas) • Håkan Ekenäs

Dansare • Shannon Taylor, Nassim Meki, Victor Hermundstad, Jonathan D Sikell
Drottningholmsteaterns orkester

8-22 september

Speltid ca 2 timmar 20 min inkl paus.

I samarbete med Familjen Robert Weils stiftelse
Med stöd av Drottningholmsteaterns Vänner ur Stiftelsen Henrik Nordmarks fond

Priset till Mikael T Zielinskis minne 2018 har tilldelats ”Syskonen i Mantua” på Drottningholmsteatern för kostymerna av Behnaz Aram.

- Arams genomtänkta formspråk där rabbintäckets mönster skymtar fram under taften och guldet väger tungt om Europas hals gjorde valet lätt. Med inspiration från gamla judiska dräkter med en touch av Ziggy Stardust tar Aram med berättelsen in i framtiden. Helt i Mikael T Zielinski anda, säger MTZ Prize-juryn.

Samtidigt som du köper dina biljetter kan du boka visning av teatern, picknick, ett program, pauspaket och/eller bussbiljett för bekväm resa tillbaka till Stockholm city efter föreställningen.

en visning av teatern innan föreställningen

Innan kvällsföreställningarna startar en fördjupad visning av teaterbyggnaden. Visningen startar kl 16.30 och är ca 45 minuter lång, på svenska eller på engelska. Boka samtidigt som du bokar din föreställningsbiljett.

Picknick

Förboka en picknick att avnjuta i Engelska parken innan föreställningen. En väska är packad för två personer och innehåller bl a varmrökt lax, potatissallad, grönsaker, bröd, ost, något sött och mineralvatten. Vin och kaffe kan du köpa till i Déjeunersalongen Bar. Vi har filtar och sittkuddar att låna ut.

Esprit! introduktion i Déjeunersalongen

Som introduktion till föreställningens tema ges en serie samtal med inbjudna gäster. En timme före varje föreställning, i Déjeunersalongen. Servering och fri entré.

8 september kl 18.30   Om Syskonen i Mantua Librettisten Magnus Florin, regissören Pia Forsgren och kompositörerna Andreas Edlund och Djuro Zivkovic. Hur skapas 400 år gammal nyskriven opera? Möt fyra av upphovspersonerna bakom Syskonen i Mantua.
11 september kl 18.30   Ett gemensamt vi i en tid av mångfald Lars Trägårdh, historiker och författare till bl a boken ”Är svensken människa”, tillsammans med Henrik Berggren. Om nationell identitet och social sammanhållning nu och då. Om judefrågan under franska revolutionen och om utrymmet för pluralism och mångfald.
13 september kl 18.30   Kaddish på en motorcykel Leif Zern, teaterkritiker på Dagens Nyheter och författare. Med avstamp i självbiografin Kaddish på en motorcykel berättar Leif Zern om sin judiska uppväxt på Söder i Stockholm efter kriget och om att leva i två världar.
15 september kl 15.00   Scenen som rum Ett samtal mellan konstnären Mamma Andersson, som debuterar som scenograf, och Emelie Persson, konstvetare och projektledare på SVT Kultur. Om konst och teater.
17 september kl 18.30   Om Syskonen i Mantua Möt Pia Forsgren, regissör och Maria Lindal, musikalisk ledare. De två står bakom originalidén till operan.
20 september kl 18.30   Traces of existence Christina Gamstorp, chef för Judiska museet. En resa genom det svensk- judiska kulturarvet. Från judedop till Borås textilindustri.
22 september kl 18.30   Om Syskonen i Mantua Möt Pia Forsgren, regissör och Maria Lindal, musikalisk ledare. De två står bakom originalidén till operan.

Pauspaket

Undvik köer i baren och förbeställ ett pauspaket! Boka samtidigt som du bokar dina biljetter. Vi erbjuder fyra olika pauspaket

  • ett glas vitt vin och en laxwrap
  • ett glas champagne och en macaron
  • ett glas alkoholfritt mousserande vin och en laxwrap
  • ett glas alkoholfritt mousserande vin och en macaron

I pausen finns din beställning uppdukad i Déjeunersalongen.

till och från Drottningholm

Det vackraste sättet att komma till Drottningholm är med båt. Båten går från Stadshuskajen i Stockholm. Se passande tider här >>>

Ett smidigt sätt att ta sig tillbaka till centrala Stockholm efter operaföreställningen är att köpa en bussbiljett för 100 kr. Biljetten kan du köpa samtidigt som din operabiljett eller i samband med föreställningen. Bussen stannar vid T-Fridhemsplan och T-Centralen/Stockholm City.

Föreställningspaket med hotell

Med ett hotellpaket kombinerar du ditt Stockholms- och operabesök med övernattning på hotell. Vi samarbetar med Nöjesresor, som erbjuder förmånliga paket med operabiljetter till Syskonen i Mantua och härliga hotellsängar på de bästa hotellen i Stockholm. Frukost ingår! Boka här >>>

karamellan - café och restaurant

Drottningholms slottscafé, Karamellan, serverar mat och kaffe i vacker miljö. Det går att sitta inomhus, utomhus eller i det nybyggda orangeriet. De tar också emot grupper. Se menyn och boka bord >>>

spelplan 2018

28 juli kl 19.30           Pygmalion - Premiär
31 juli kl 19.30           Pygmalion
2 augusti kl 19.30     Pygmalion
4 augusti kl 16.00     Pygmalion
5 augusti kl 16.00     Pygmalion
7 augusti kl 19.30     Pygmalion
9 augusti kl 19.30     Pygmalion
11 augusti kl 16.00   Pygmalion

8 september kl 19.30   Syskonen i Mantua - Urpremiär
11 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
13 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
15 september kl 16.00 Syskonen i Mantua
17 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
20 september kl 19.30 Syskonen i Mantua
22 september kl 16.00 Syskonen i Mantua

biljettpriser

Kat.    Rad           Pris     Under 26 år*
1          2–9          995:-        495:-
2          0–1          895:-        425:-
3         10–20      795:-        350:-
4         21–26      495:-        275:-
5         27–31      295:-        150:-

*Syskonen i Mantua

Biljettpriser inkl moms och serviceavgifter.

Biljetter fr o m 23 februari kl 10.00 online via Ticketmaster.se
eller på telefon 077-170 70 70 (Ticketmaster callcenter).

SALONGSPLAN.jpg