KÄRA PUBLIK!

Klicka på bilden för att ladda ned årets folder som pdf!

Klicka på bilden för att ladda ned årets folder som pdf!

Vårt gemensamma världsarv Drottningholms Slottsteater fyller 250 år!
Låt oss tillsammans fira denna skönhet som med sin magi berör så starkt än idag. En plats för drömmar och illusioner som skapades i upplysningstidens optimistiska anda. En tid då skönhet och sensualitet hyllades, då förnuft och känsla skulle flyta samman till djupa, rika erfarenheter och göra oss till hela människor. Så skulle en gemensam tillvaro och ett rättvist samhälle med humanistiska värderingar skapas. Det finns många stora och vackra idéer att inspireras av från upplysningstiden och från utopisterna, både deras mod och deras visioner. Drottning Lovisa Ulrikas starka dröm om en högteknologisk, skön teater skapades i en helt interkulturell kontext och enligt samma devis lever vi vidare än idag. Med tacksamhet tänker vi på alla de varsamma händer som sett till att teatern finns bevarad och det är med stor ödmjukhet vi låter den bli ett verkligt levande kulturarv.

Huset är ett konstverk i sig, med sitt avancerade trompe l’oeil-måleri, sällskapsrummens handmålade tapeter, scenrummets perspektiv, akustiken och inte minst det sinnrika teatermaskineriet!

Teatern – ett fantasins skepp som kan ta oss med på utflykter i tid och rum. En plats för gränslös illusionskonst, men också förankrad i verkligheten och vår tids viktiga frågor. 

Inspirerade av Gustav lll:s experimentlusta, inleder vi firandet med ett nytt operaverk – en generös jubileumsgåva från Drottningholmsteaterns Vänner – och avslutar med samtida indiemusik spelad av våra underbara barockmusiker. Vi firar med musik av Roman, Uttini, Bach, Mozart, nutida Sandström och parisaren Peter von Poehl! Opera, dans, teater, konserter, film, föredrag, samtal och nya temavisningar – allt i den nya upplysningens anda. 

Vi välkomnar ordet och skådespelarkonsten tillbaka till Drottningholm och inleder ett spännande samarbete med Dramaten och Bergmanfestivalen, och dessutom; en sensommarkväll när solen går ner över Engelska parken får vi tillsammans njuta Bergmans världsberömda filmatisering av Mozarts ”Trollflöjten”.

Ingmar Bergmans rader om Drottningholmsteatern och Trollflöjten får inleda firandet:

”Här finns illusionsteaterns ädla magi. Ingenting är, allting föreställer. I samma ögonblick som
ridån går upp manifesteras överenskommelsen mellan scen och salong: Nu diktar vi tillsammans!”

Vive l’Art, la Beauté et la Liberté!

Välkomna!
Sofi Lerström
Teaterchef