Esprit!

Esprit! erbjuder underhållande och kunskapsfördjupande evenemang i nya format. Vi står starka i vår tradition och historia men riktar samtidigt blicken mot framtiden och omvärlden. De samtida konstarterna ska kunna möta det starka kulturarvet där nya och oväntade uttryck kan uppstå. Gustav III:s tid på teatern är en självklar inspirationskälla då experiment med form och innehåll tycktes gränslösa och teatern verkade och växte fram i en internationell kontext.

DST2019_01_v2.jpg
KFA.jpg

operaIntroduktioner

I Déjeunersalongen. Fri entré. Déjeunersalongen Bar öppen.

3 augusti kl 18.30 Inför Ariodante Regissören Nicola Raab om kvällens föreställning. På engelska.

5 augusti kl 18.30 Om Händel, The Foundling Hospital i London och Roman Musikkritikern och kulturskribenten Camilla Lundberg.

7 augusti kl 18.30 Om barockoperans könsrollsanarki Musikkritikern och kulturskribenten Camilla Lundberg.

9 augusti kl 18.30 Inför Ariodante Dirigenten Ian Page om kvällens föreställning. På engelska.

11 augusti kl 15.00 Inför Ariodante Dramaturgen Tuvalisa Rangström om kvällens föreställning.

13 augusti kl 18.30 Inför Ariodante Dramaturgen Tuvalisa Rangström om kvällens föreställning.

15 augusti kl 18.30 Inför Ariodante Dramaturgen Tuvalisa Rangström om kvällens föreställning.

17 augusti kl 15.00 Inför Ariodante Dirigenten Ian Page om kvällens föreställning. På engelska.

7 september kl 15.00 Talande tystnader Författaren Åke Holmquist, tidigare konserthuschef och ständig sekreterare i Musikaliska akademien, om Beethovens bevarade konversationshäften och anknytningen till Sverige.

8 september kl 15.00 Den radikale Beethoven Författaren Göran Greider om Beethoven och revolution genom konst och musik.

14 september kl 15.00 Den radikale Beethoven Författaren Göran Greider om Beethoven och revolution genom konst och musik.

15 september kl 15.00 Skådespelarna på Drottningholm 1753-1854 Fil dr i teatervetenskap och fd museichef vid Drottningholms teatermuseum Inga Lewenhaupt om gamla talteatertraditioner.

Mer info om övriga introduktioner inom kort.

säsongsinvigning och nationaldagsfirande
6 juni

Säsongsinvigning! På Nationaldagen 6 juni är hela familjen välkommen till Drottningholm. För de yngsta besökarna finns pysselbord och ansiktsmålning samt häst- och vagnturer genom parken.
Portarna till teatern öppnas med den dramatiserade visningen Det levande teaterhuset. Du möter sångare, musiker och skådespelare i mask och kostym som gör visningen levande, medlemmar av teatersällskapen som både arbetade och bodde i teatern på 1700-talet.

I Déjeunersalongen presenteras sedan en försmak av föreställningen Dövheten som görs i samarbete med Dramaten. Johan Rabaeus som Beethoven och Andreas T Olsson som hans brorson får sällskap på scenen av en stråkkvartett under ledning av Maria Lindal. Den som vill höra mer musik behöver bara stanna kvar i salongen där det efteråt bjuds på en kort konsert med barockmusik.

Program 6 juni
11.00-16.00 Drottningholms längsta pysselbord under ekarna på Teaterplan. Ansiktsmålning. Häst- och vagnturer genom parken.
11.30-13.30 Det levande teaterhuset – visning med nyinflyttade artister Fri entré. Begränsat antal platser, hämta din biljett i Teaterboden från kl 10.30.
14.00-14.30 Divertissement i Déjeunersalongen, presentation av Dövheten med Johan Rabaeus och Andreas T Olsson samt en stråkkvartett under ledning av Maria Lindal. Fri entré.
14.45-15.00 Musik i Déjeunersalongen. Fri entré.

Teaterboden öppnar kl 10.00
Déjeunersalongen Bar öppnar kl 11.00
Från 13.30 ges ordinarie visningar till ordinarie pris

Med stöd av Stiftelsen Infinity

Kungliga Förvandlingsakademien

En musikalisk familjeföreställning i två korta akter som försöker reda ut vad förvandling är. Här kan vem som helst när som helst bli något helt annat.

Möt Sekreteraren, Trädet och Kristallkronan i ett drama som inspirerats av Ovidius Metamorfoser. Texten ger plats åt fantasin till toner av 1700-talet i magisk miljö. Föreställningen börjar i Déjeunersalongen och fortsätter vidare in i den underbara teatersalongen…

24 maj — 2 juni

Läs mer om föreställningen här>>>