3 x wollstonecraft

Esprit!

Tre underhållande och kunskapsfördjupande evenemang kring Mary Wollstonecraft (1759-1797) – en av de första moderna feministerna i västerländsk historia.

Samtal och litterära salonger med författare, forskare, skådespelare och musiker.

Wollstonecraft var verksam i England under det sena 1700-talet. På andra sidan kanalen hade revolutionen lovat henne frihet och jämlikhet. Men när hon förstod att det tredje slagordet, det om broderskap, uteslöt halva mänskligheten höjde hon sin penna.

Det är hög tid att göra revolution när det gäller kvinnornas vandel. Jag ämnar bli en varelse av ett alldeles nytt slag. Jag darrar bara jag tänker på det. Mary Wollstonecraft

Koncept • Tuvalisa Rangström

I Déjeunersalongen. Déjeunersalongen Bar öppnar en timme innan samtalen.

Lördag 26 augusti
kl 15.00-16.30 Till försvar för kvinnans rättigheter
Samtal om Mary Wollstonecraft och den moderna feminismens födelse. Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet och Anna Laestadius Larsson, författare och journalist. Samtalsledare: Tuvalisa Rangström.
Jag vill inte ha makten över männen. Jag vill enbart ha makten över mig själv. Mary Wollstonecraft

Lördag 2 september
kl 15.00-16.30 Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark
Musikalisk salong med texter ur Wollstonecrafts nordiska reseskildring i brevform från 1796. Skådepelare: Sara Turpin och Richard Turpin. Manus och regi: Tuvalisa Rangström. Musiker ur Drottningholmsteaterns orkester under ledning av Maria Lindal.
Om en boks syfte någon gång var att få en man att älska författaren så synes det för mig vara denna bok. William Godwin 

Lördag 9 september
kl 17.00-18.00 Wollstonecrafts svenska systrar Litterär salong med texter av bl a Hedvig Charlotta Nordenflycht, Anna Maria Lenngren, Margareta Momma och Hedvig Elisabet Charlotta. Elisabeth Mansén, professor i idé historia vid Stockholms universitet och Johanne Lykke Holm, författare som 2016 debuterade med romanen Natten som föregick denna dag.
Du föds med vett och drift, med känslor och begär, Och Quinnan liksom Man fullkomlig menskja är. Hedvig Charlotta Nordenflycht

kl 19.00 På teaterns scen: Iiris Viljanen med band
Iiris Viljanen är en av de mest kritikerrosade popartisterna i Sverige just nu. Efter att ha släppt sitt hyllade album Mercedes har hon gästat Emil Jensens föreställningsturné Flyktpotatis och ackompanjerat Uje Brandelius i hans föreställning Spring Uje Spring.

Iiris Viljanen är uppvuxen i en liten by utanför Vasa i Österbotten. Hon var tidigare ena halvan av indieduon Vasas flora och fauna och har nu blommat ut som soloartist med ett tonläge som är lika lågmält som explosivt. Hon inledde sin solokarriär 2015 med popbetonad rap på finlandssvenska - poesi i världsklass!

Plötsligt känns inget bra
varför har jag int rensat ut det fulaste jag har
För såklart e det just det jag drar på mig idag
Strumpbyxor med tomma hål
Jag drar på mig dem ändå
det får gå

Iiris Viljanen ur Plötsligt ful

Kombinera gärna med visningen av teaterbyggnaden på temat Aktris, till vilket pris? som ger en inblick i livets och arbetets villkor för 1700-talets skådespelerskor.

BILJETTPRISER

Samtal/Salong                     90:-
Visning+Samtal/Salong        150:-
Konsert Iiris Viljanen             200:-
Konsert+Salong                      250:-

Om man vill köpa en kombinerad biljett med visning och samtal/litterär salong bokar man visningen först och väljer sedan biljett till det efterföljande evenemanget i samma bokning. För salong och konserten med Iiris Viljanen, välj att boka konserten, där finns alternativen.

Biljettpriser inkl moms och serviceavgifter.
Biljetterna säljs via ticketmaster.se och hos Ticketmasterombud.

Biljetter säljs även i Teaterboden på Drottningholm.

SPELPLAN

Lör 26 augusti
14.00 Visning: Aktris, till vilket pris?
15.00 Samtal: Till försvar för kvinnans rättigheter

Lör 2 september
14.00 Visning: Aktris, till vilket pris?
15.00 Litterär salong: Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark

Lör 9 september
16.00 Visning: Aktris, till vilket pris?
17.00 Litterär salong: Wollstonecrafts svenska systrar
19.00 På scen: Iiris Viljanen