3 x wollstonecraft

Esprit!

Drottningholms Slottsteater djupdyker i upplysningsfilosofen och författaren Mary Wollstonecrafts (1759-1797) verk och idévärld. Vi sätter fokus på 1700-talet ur ett kvinnligt perspektiv.

Wollstonecraft var verksam i England under det sena 1700-talet. På andra sidan kanalen hade revolutionen lovat henne frihet och jämlikhet. Men när hon förstod att det tredje slagordet, det om broderskap, uteslöt halva mänskligheten höjde hon sin penna.

Det är hög tid att göra revolution när det gäller kvinnornas vandel. Jag ämnar bli en varelse av ett alldeles nytt slag. Jag darrar bara jag tänker på det. Mary Wollstonecraft

Koncept • Tuvalisa Rangström

I Déjeunersalongen. Déjeunersalongen Bar öppnar en timme innan.

Lördag 26 augusti kl 15.00-16.30 Filosofiskt samtal: Till försvar för kvinnans rättigheter

Samtal om Mary Wollstonecraft och den moderna feminismens födelse. Med Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet och Anna Laestadius Larsson, författare och journalist. Skådespelaren Rebecka Hemse läser utvalda texter. 

I en rasande fart, under endast sex veckor 1790, skrev Mary Wollstonecraft sin storartade och passionerade bok Till försvar för kvinnans rättigheter. Den är ett brinnande svar på samtidens syn på kvinnans identitet och en skarp kritik mot Jean-Jacques Rousseaus (1712-1778) uppfostringsroman Emile, där kvinnans underordnade roll förstärktes. Med befogad vrede slåss Mary Wollstonecraft för förnuftet.

Lördag 2 september kl 15.00-16.30 Musikalisk salong: Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark

En poetisk och politisk eftermiddag med skådespelarna Sara Turpin och Richard Turpin samt en stråkkvartett bestående av Maria Lindal, violin, Elias Gammelgård, violin, Olof Ander, viola och Magdalena Mårding, cello. Manus och regi: Tuvalisa Rangström.

1795 väckte Mary Wollstonecraft stor uppståndelse när hon ensam, i krigstid, med sin ettåriga dotter och barnjungfru reste till Sverige i affärer. Otåligt och oförskräckt undersökte Mary Wollstonecraft den nordiska naturen, civilisationens framsteg och kvinnornas ställning. I brevform samlade hon sina iakttagelser och när de året efter kom ut i bokform blev det hennes största publika succé.

Vi får också höra texter ur den anarkistiske filosofen och samhällskritikern William Godwins (1756-1836) minnesteckning över Mary Wollstonecraft.

Lördag 9 september kl 17.00-18.15 litterär salong: Wollstonecrafts svenska systrar

Tillsammans med Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet möter vi några av det svenska 1700-talets viktiga författare, bl a Hedvig Charlotta Nordenflycht, Anna Maria Lenngren och Margareta Momma. Vi tar oss sedan vidare till den nutida författaren Johanne Lykke Holm och skådespelaren Rebecka Hemse. Tillsammans läser och tolkar de texter. Det blir en kväll om döttrar och systrar. Om förnuft, känsla och fantasi. Johanne Lykke Holm är författare och debuterade 2016 med romanen Natten som föregick denna dag. Hon driver tillsammans med Olga Raun skrivarskolan Häxeskolen i Danmark.

Kl 19.00 På scen: Iiris Viljanen med band

En unik spelning på Drottningholmsteaterns scen där vi för första gången får höra en del av Iiris musik arrangerad för 1700-talscembalo. Popbetonad rap på finlandssvenska - poesi i världsklass!

Plötsligt känns inget bra
varför har jag int rensat ut det fulaste jag har
För såklart e det just det jag drar på mig idag
Strumpbyxor med tomma hål
Jag drar på mig dem ändå
det får gå

Iiris Viljanen ur Plötsligt ful

På scenen:
Hamilton Eklöf - gitarr, bas, sång
Mikaela Hansson - piano, cembalo, synth, sång
Iiris Viljanen - piano, cembalo, sång/rap
Johan Arrias - klarinett
Daniel Holmström - trummor, flygelhorn, trumpet
Josefin Runsteen - fiol, slagverk, sång

Efterhäng med DJ Sing a song fighter och bar i Déjeunersalongen Bar.

Kombinera gärna med visningen av teaterbyggnaden på temat Aktris, till vilket pris? som ger en inblick i livets och arbetets villkor för 1700-talets skådespelerskor.

BILJETTPRISER

Samtal/Salong                        90:-
Visning+Samtal/Salong        150:-
Konsert Iiris Viljanen             200:-
Konsert+Salong                      250:-

Om man vill köpa en kombinerad biljett med visning och samtal/litterär salong bokar man visningen först och väljer sedan biljett till det efterföljande evenemanget i samma bokning. För salong och konserten med Iiris Viljanen, välj att boka konserten, där finns alternativen.

Biljettpriser inkl moms och serviceavgifter.
Biljetterna säljs via ticketmaster.se och hos Ticketmasterombud.

Biljetter säljs även i Teaterboden på Drottningholm.

SPELPLAN

Lör 26 augusti
14.00 Visning: Aktris, till vilket pris?
15.00 Filosofiskt samtal: Till försvar för kvinnans rättigheter

Lör 2 september
14.00 Visning: Aktris, till vilket pris?
15.00 Musikalisk salong: Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark

Lör 9 september
16.00 Visning: Aktris, till vilket pris?
17.00 Litterär salong: Wollstonecrafts svenska systrar
19.00 På scen: Iiris Viljanen